4 sätt för att hantera ångest

Jag är en ångestfylld människa. Det handlar inte om att jag går runt och ältar eller ångrar något som hänt utan att jag hela tiden förväntas göra bättre än mitt bästa av mig själv. Det är jobbigt att hela tiden gå runt som en tickade ångestbomb. Att man alltid är så hård mot sig själv, när de hårda kraven egentligen inte behöver vara så hårda. Helt plötsligt är man omänsklig gentemot sig själv. Jag har tre saker jag alltid gör när ångesten når mig och det vill jag dela med mig av till er.

1. Fråga dig själv om varför du har ångest. Vad är det du gjort som triggat igång den? Har ångesten någon verklig grund eller är det bara hjärnspökena som busar igen?

2. Inse att du bara är en människa. Det går inte att vara på topp hela tiden. Våga göra fel för att sedan göra rätt. Att bli bra på något är en process och det är ingen snabb process. Det kräver tålamod och misstag.

3. Gör något som du tycker om. När jag känner ångest skriver jag oftast ner mina känslor, kanske gråter en skvätt och sedan känns det bra eller så tar jag en promenad i naturen. Inget får mig att må så bra som när jag tar en promenad där det inte finns andra människor, när jag får vara ifred och tänka.

4. Kom ihåg att ångest inte är en känslan utan att den istället grundar sig i en annan känsla. Googla på grundkänslorna och analysera därifrån. Ångest är alltså ingenting man får bara sådär. Det hjälper mig att veta i alla fall.

Kom ihåg att det finns olika grader av ångest och terapeuter/psykologer kan hjälpa dig bearbeta ångesten om du tycker att det du gör inte hjälper. Våga sök hjälp, det är absolut inte fel med det.

  • Postad i: posted_inTips

Gillar

Kommentarer

Norahsmamma,
Fia frågeställningar <3
www.familjeliv.se/blogg/norahsmamma
Jenniferssynpalivet
Jenniferssynpalivet,
Jätte bra inlägg. Jag lever med daglig ångest och behövde verkligen de här råden..
nouw.com/jenniferssynpalivet
maxarna
maxarna,
Bra tips du delar med dig av..
nouw.com/maxarna
ISA,
Det där är vettigt! den sista försöker jag använda allt oftare, liksom försöka förklara vad ångesten är och göra den till något.. biologiskt typ? Hursomhelst, bra tips!
www.isabyl.se
Ellendelin
Ellendelin ,
Tack! Ångest är knepigt men när man har vetskapen om att ångest inte bara kan komma sådär är så hundra gånger lättare att förstå den! kram
nouw.com/ellendelin
Martina,
Bra inlägg! Fler sådana!
www.mrsgrono.com
Ellendelin
Ellendelin ,