Att plugga dans..

Något jag flitigt berättat om här på bloggen är mitt val av gymnasium. Jag går på Hulebäck med inriktning dans, vilket är en yrkeslinje men högskoleförberedande ämnen. Det betyder lätt sagt att jag efter gymnasiet har behörighet att plugga vidare.

Men hur är det att gå på ett dansgymnasium då? Först och främst är det riktigt kul. Man får göra det man älskar på skoltid och på danslektionerna går dem igenom teknik riktigt ordentligt, sådant som vissa danslärare inte är speciellt noga med att berätta när man dansar på fritiden. Så det är inte bara det att du lär dig att dansa, du lär dig att dansa ordentligt! Förutom att bara dansa har man så kallad dansteori, vilket är ganska nytt för mig. Än så länge har vi lärt oss dansa danser från renässansens tid och snart ska vi läsa mer om dansens historia.

I skolan dansar jag jazz, balett och modernt/contemporary. Självklart skiljer det sig från skola till skola, men jag tror att de flesta dansar dessa stilar. Har man dansat mycket jazz t ex, som jag gjort, kan första året på gymnasiet kännas segt dansmässigt. Ändå lär man sig så himla mycket. Tekniken är det som får en att utvecklas mest och det jobbar vi stenhårt med på lektionerna. Det vi jobbar mycket med nu är att ha raka ryggar när vi kör plijéer och tondues.

Utöver dansen pluggar jag svenska, engelska, matte och historia samt språk nu i ettan. Under de tre åren byts ämnena ut och i tvåan läser jag till exempel religion istället för historia. Även i dansen tillkommer ämnen. Där börjar vi i tvåan lära oss att improvisera och en extra danskurs läggs till. På skolan är lektionerna inte tråkiga och lärarna är super, vilket jag är riktigt glad över. 

Jag ångrar inte mitt val alls, tvärtom, detta är det bästa valet jag tagit någonsin. Under dessa tre år kommer jag utvecklas så himla mycket och efter studenten är jag utbildad dansare och har behörighet till att börja jobba med det jag älskar. Planen är att plugga vidare på någon danshögskola och dansa så mycket som det bara går. Detta är en dröm som går i verklighet och nu när jag faktiskt har chansen att komma snäppet närmare min högsta dröm tar jag vara på den till tusen.

Gillar

Kommentarer