"Bränn betygskriterierna"

Jag tror inte att någon av Nouws användare har missat ovanstående dikt, men för er som inte är medlemmar på Nouw finns inlägget här.

Den här texten är det bästa jag läst på länge. Äntligen någon som förstår hur dagens elever känner och mår. Mina favorit partin utav dikten är; "Vi är den mest stressade generationen som vandrat på denna planet, ändå är vi odugliga, lata och de sista som svaret vet. Försök ni att leva vårt liv om det nu är så lätt, hinna umgås med folk, sova, plugga och på prov få alla rätt." och "Allt är så lekande lätt om man gör det på ert sätt, förutom det faktum att få alla rätt."

Det är precis så jag och tusentals andra elever känner. Hur mycket man än kämpar går det inte att nå upp till de högsta betygen och en dålig dag existerar inte för dem med de allra högsta betygen. Grejen är den att vi inte är mer än människor och människor ska få ha en dålig dag utan att behöva tänka på det ska gå ut över skolarbetet. Nu spelar inte allt vi gjort sedan barnsben någon roll längre, får du dåligt på ett prov är du körd. Det är synd att det är så, riktigt jävla synd. Jag känner många personer, inklusive närstående, som tycker att dagens ungdomar vill ha allting den enkla vägen och det kan jag delvis hålla med om. En del ungdomar får allting serverat på ett silverfat, men det är absolut inte alla men tyvärr är det bara dem man ser. Dessa som tycker såhär tycker att dagens elever klagar alldeles för mycket. Undra varför är mitt svar då. När du spenderat åtta timmar i skolan åt plugg för att sedan komma hem och spenderat resterande delen av dagen åt änny plugg, ibland ända in till natten och ändå räcker inte det. Man orkar inte tillslut.

Det är inte bara elevernas betyg betygskriterierna går ut över, utan faktiskt mångas hälsa. Jag känner allt för många nära vänner som gått in i väggen, svimmat ett flertag gånger utav stress eller helt enkelt blir så psykiskt utmattade att de mår dåligt. I mitt fall är det sömnen som fått lida. Jag är inte den som pluggar långt in på nätterna om det inte är absolut nödvändigt för sömn för mig är superviktigt, men stressen har följt med ända in på småtimmarna. Tillslut var jag så trött att kroppen bröts ner och jag mådde så illa att det gick ut över hur jag åt - alltså ingenting alls. (Notera; detta har gått över nu och jag mår bra.)

Jag hoppas av hela mitt hjärta att skolverket ser dikten och att den ger dem en större förståelse för hur elever upplever situationen i skolan. Det nya betygssystemet fungerar inte, det måste dem inse. Vi är människor for god sake, inga robotar.

Gillar

Kommentarer