Det här är till oss, för att vi äger

Idag är en viktig dag. En dag då vi kvinnor ska firas, uppskattas och stå i fokus. Ändå finns det män som tycker att internationella kvinnodagen är onödigt, som försöker ta över vår dag. Som om det vore synd om männen just idag. För att den 8:de mars är en dag där kvinnorna står i centrum och det är inte acceptabelt.

Jag tycker det är fint att man firar oss kvinnor. Att vi har en alldeles speciell dag bara för oss. Samtidigt tycker jag det är läskigt att vi behöver en dag där kvinnor ska stå i centrum. Det ska vara självklart att en kvinnas prestationer och kroppar ska vara lika mycket mycket värd som en mans. Det är läskigt att kvinnor fortfarande behandlas sämre än män. Att lönerna fortfarande inte jämställda, att samhället fortfarande är mansdominerat. Det är läskigt att vi fortfarande använder meningen "det där var bra, för att vara en tjej". Att våra prestationers värde baseras på kön och inte på individualitet.

Samhället idag är mansdominerat och det är ingenting vi kan blunda åt. Jag älskar att vi kvinnor börjar ta mer plats. Vi vågar säga ifrån när någonting inte känns bra eller när en man gör något som inte anses feministiskt. Men det är inte tillräckligt för ändå anses mannen bättre. Ändå baseras ett våldtäktsfall på vad kvinnan hade på sig och inte vad mannen gjorde. För att det finns män därute som fortfarande objektifierar kvinnor ut efter deras kroppar. För att det finns män därute som slår sina kvinnor.

Även fast vi kommit långt är det en lång väg kvar. Och jag tänker aldrig sluta kämpa. Internationella kvinnodagen är till för oss kvinnor, för att vi äger.

Gillar