"Går det verkligen att vara sig själv i vårt samhälle?"

Utdrag ut bloggen 1 augusti 2015, exakt ett år sedan. Blir så glad av att läsa det. Livet ur ett femtonårigt perspektiv. En egen reflektion på min livsutveckling

<3

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Går det verkligen att vara sig själv i vårt samhälle?" Det är en fråga jag ofta ställer till mig själv. Alltid finns det någon som säger åt en att man är dålig, som kritiserar och kommenterar varenda liten sak man gör. Och finns inte den någon är det ofta en själv som är alldeles för självkritisk.

När jag var mindre påverkades jag av allt. Folk som gick på stan, vänner, internet. Allt. Det vi idag kallar för "inspiration" sänkte mitt självförtroende ner i dalen. Jag ville vara som dom på bilderna, jag ville det så mycket. Timmar spenderades på att hoppas om att den där drömkroppen skulle bli min eller att jag imorgon skulle vakna upp och se ut som en supermodell. Tid som jag kunnat lägga ner på annat. Nu med facit i hand och ett klockare huvud tycker jag synd om den yngre Ellen. Hon vågade inte vara sig själv utan gömde sig istället bland samhällets kritik, hoppades på att en förändring skulle ske.

Idag är jag femton år och har ett starkt och stabilt självförtroende. Hur vände det? Jo, jag orkade inte bry mig om all kritik och idealen som inte går att uppnå. Jag ville gå min egen väg och acceptera den jag var. Ingenting är mer värt än vad man tycker om sig själv. Får du kritik för att din näsa är lite för stor eller att kroppen är kurvig? Skit i det och bär upp det med stolthet istället. Du är unik och detta för att du är du. Ingen annan ser ut som du eller beter sig som du. Att ha en värld där alla såg likadana ut och betedde sig på samma sätt hade inte varit så roligt, eller? Det är okej att inte se ut som alla andra, inte ha samma tro som alla andra eller ha samma stil. Det som definierar dig ska inte behöva ignoreras för att en grupp människor anser att det är fel.

Så svaret på min fråga är följande - Ja, det går. Men det är svårt att inte bli påverkad av vad samhället säger och kritiserar. När man väl lär sig att bygga en stabil skyddsmur omkring sig blir allting mycket klarare och den där osäkerheten förvandlas till självsäkerhet och stolthet. Jag skulle säga att det är som en ny värld som öppnar sig där man faktiskt vågar göra saker fullt ut, där man blundar mot kritiken från samhället och sig själv. För vet ni vad? Självkritiken försvinner då succesivt.

Gillar

Kommentarer