Mina kosttillskott - för ett friskare liv

Jag är en riktig hypokondriker men som i ett positivt synsätt lärt mig att ta mina symptom på allvar. För ett tag sedan började jag tappa stora mängder hår (i alla fall i mitt tycke) och skrev i samma veva ett inlägg om att jag alltid kände mig trött och aldrig riktigt kände mig utvilad. Det var då jag började med ordentliga kosttillskott för misstankarna om någon slags brist fanns.

Idag äter jag järn, betakaroten och d-vitamin. Två av dessa är viktiga för kroppens förmåga att bygga sig starkare och skydda mot elakheter medan betakaroten snarare bygger upp huden och dess pigment.

Anledningen till att jag började med järn var främst för att min danslärare alltid pratade med oss om hur kvinnor behöver extra järn. I och med att vi får mens en gång i månaden förlorar vi mer järn än en icke menstruerare, vilket gör att ett tillskott ibland kan behövas för att maxa depåerna. Mina p-piller började spöka i vintras vilket gjorde att jag blödde otroligt mycket längre än vad som anses vara normalt och detta mer än en gång i månaden. Därav misstänkte jag järnbrist. Mineralen har nämligen som funktion att syresätta blodet och är viktigt för kroppens produktion av hormonet dopamin - vars inverkan görs på muskelrörelser och humöret.

D-vitamin i allmänhet är bra att tillföra för oss som bor i landet där solen aldrig skiner (nästan), speciellt under vinterhalvåret. Vitaminen är livsviktig för skelettets uppbyggnad och har en stor del i andra viktiga och grundläggande funktioner i kroppen. Jag började äta vitaminen av den enkla anledningen att bristen är stor nu efter vintern.

Sist men inte minst äter jag betakaroten sedan ett par år tillbaka. Mitt pigment har alltid varit ganska dåligt och som barn brände jag mig lätt. Men som vi alla vet utvecklas kroppen ständigt och det gjorde även mitt pigment. I och med att jag märkte hur mycket längre jag kunde vara i solen utan att bränna mig desto mer ville jag bibehålla det jag byggt upp. Därför började jag med karotenet. Betakaroten är ett förstadium till A-vitamin och är en fettlöslig vitamin. Därav sätter det sig och i kroppens fettlager och ger en vision av en gyllenbrun hud, samtidigt som det stärker kroppen pigment.

Sådär, där har ni mina tre favorit tillskott just nu! Jag älskar att boosta min kropp med sådant som den mår bra av och jag har märkt av en markant skillnad på både humör, trötthet och ork. Efter bara en vecka slutade jag tappa lika mycket hår och orken kom tillbaka ganska snabbt efter att jag tillsatte extra järn.

Jag tycker absolut att alla som menstruerar bör äta järntillskott regelbundet under perioder. Brist på järn kan nämligen leda till blodbrist. Snart är jag även sugen på att tillföra extra magnesium till kroppen, en mineral som jag hört ska gynna de som tränar. Men det vill jag först läsa på lite extra om. Jämföra fördelar med nackdelar och se om det är något som stämmer överrens om hur min kropp beter sig.

  • Postad i: posted_inTips

Gillar