Självsäkerhet

Vad är självsäkerhet egentligen? Självsäkerhet är olika för alla, vi människor har olika åsikter om saker och ting. För några är självsäkerhet att våga säga hej till någon och för en annan är självsäkerhet att våga vara sig själv utan att vara rädd för kritik och kommentarer från andra.

...

För mig är självsäkerhet en blandning av allting som har med en själv att göra och hör ihop med våra egenskaper. Att vara blyg är en egenskap till exempel och blyghet kan vara en bidragande faktor till en persons nedgående självsäkerhet. Om jag tar mig som exempel. Som liten var jag tjejen som alltid gömde mig bakom pappas ben när någon av hans vänner kom fram och pratade med mig. När jag sedan blev äldre växte blygheten med och det gjorde mig osäker i allt jag gjorde. Ofta blev jag röd i ansiktet, vilket var någonting jag skämdes extremt mycket över och det sänkte min självsäkerhet enormt mycket. Jag skämdes och mådde dåligt över någonting som händer alla och som faktiskt är helt naturligt.

Idag ser saker lite annorlunda ut. Blygheten är någonting som alltid kommer finnas hos mig och det får jag helt enkelt acceptera. För ett tag sedan diskuterade jag med en kompis om just saker som man skäms över och båda två var överens om att komplex och osäkerheter är det som gör en person unik och formar personen till den fina han eller hon är. Blygheten hos mig är idag någonting jag är stolt över, även fast jag ofta kan tycka att det är jobbigt. Varje dag utvecklas jag och kommer ifrån blygheten, men att få bort den helt vet jag faktiskt inte om jag vill. Det är en del av mig och har alltid varit.

I dagens samhälle är det extremt svårt att få vara sig själv. Vi kämpar emot ett ideal som inte finns och när vi tror oss vara där är vi ändå inte nöjda. Det är problemet med oss människor, vi kan aldrig sätta oss ner och säga att vi faktiskt är helt nöjda. Det är omöjligt. En annan sak vi är experter på är att kommentera. Vi dömer och vi kommenterar allt vi gillar och ogillar hos en annan människa, utan en endaste liten tanke om att det du just sa kan sätta spår i en annan persons själ. Något jag tror skulle hjälpa folk på vägen mot ökad självsäkerhet är om alla höll tysta och bara fokuserade på sig själva.

Jag gick från att vara en tyst person utan självförtroende och extremt låg självsäkerhet till en person som gärna pratar, flamsar och gärna träffar nya människor. Hur? Jag vaknade upp en dag och insåg att kämpandet mot det vi kallar idealet var förgäves och bestämde mig för att skapa mitt eget ideal. Jag bryr mig inte längre om vad folk tycker och tänker om mig, vilket är extremt svårt men vill man så kan man. Jag lever under mottot "Jag är nöjd och det räcker."

Jag tror inte att vi kommer leva i en värld utan ideal och jag tror inte att folk kommer sluta kommentera andras, människor vill ha något att kämpa mot och människor vill ha något att prata om. Men jag tror att det i framtiden kan bli bättre om man bara börjar fokusera på sig själv. Det är helt okej att inte se ut som idealet och det är helt okej att gå sin egen väg. Ingen ska någonsin få säga att du inte kan och ingenting ska få stoppa dig från att glänsa. Ta dig själv i kragen, skapa ditt eget ideal och var lycklig.

Gillar

Kommentarer

matildaysblog,
Vad bra du skriver tjejen! Och fin är du med 😊 kram!
matildays.se
Ellendelin
Ellendelin ,
Tack, vad glad jag blir! kram 😊
nouw.com/ellendelin