Att komma ifrån självhat

Jag minns när jag var yngre, kanske sju - åtta år. Då avskydde jag mig själv. Jag avskydde att jag var den största, kortaste och blekaste. Allt med mig bara var fel och spegelreflektionen, den äcklade mig. Så ung och så mycket självhat. Hatet fortsatte och det gick inte en dag utan att jag tryckte ner mig själv. Varför var alla så fina, hade så snygga kroppar och blev bruna på sommaren, men jag hade inget?

Åren gick och hatet hängde med, dag som natt. Oftast grät jag i duschen eller på kvällen innan jag skulle sova, för då märkte ingen att jag var ledsen. Folk kanske tyckte jag var mesig för att jag blev ledsen för att jag var blek eller för att jag inte var som alla andra. Dock slutade det hela alltid med att jag ändå satt i mammas famn och grät i slutändan. På somrarna använde jag aldrig shorts eller linnen. Det var jeans som gällde och skulle jag mot förmodan någon gång använda linne var det alltid en kofta på det. Varmt? Eh ja. Ett minne som hänger med starkt var sommaren 2012 när vi var på solsemester i Barcelona. Det var nästan 39° varmt, men min svarta kofta hade jag alltid på mig.

Det var inte förrän våren 2014 som jag faktiskt började inse hur bra jag var. Jag började då le på bilder och kunde faktiskt stå i spegeln och peka ut det jag tyckte var fint. Under sommaren använde jag shorts, koftan var fortfarande med stundtals, men efter lite om och men tog jag av den. Vet ni vad det bästa av allt var? Jag vågade träna i endast sport-bh på invigningsträningarna. Då kom stoltheten fram och jag började inse att det inte var någon idé att bry sig om vad folk tycker. Det är min kropp och mitt utseende. Om jag är nöjd är det enda som spelar roll.

Idag mår jag så mycket bättre. Jag älskar min kropps trots att det finns saker jag vill ändra. Problemet är det är jag aldrig kommer bli nöjd, det kommer alltid gå att hitta fel på sin egen kropp. Idag bryr jag mig inte vad någon säger och låter mig inte påverkas av något. Min drivkraft är mig själv, jag gör bara saker för mig egen skull och det mår jag bra av. Jag tränar i bara sport-bh, går barbent när det är varmt och går mer än gärna i en t-tröja eller ett linne. Livet är så mycket enklare nu.

Det lilla man behöver göra för att må bra är att acceptera sig själv. Sin kropp, sitt utseende, allt. Gå inte runt och hata dig själv för det trycker bara ner dig i längden och du mår dåligt av det. Du blir din egen fiende. Var nöjd med den du är istället. Älska dig själv. Det är så unikt att du är du, för det finns bara en av dig och det är du. Visa upp dig med stolthet. Bry dig inte om vad andra tycker, det spelar ingen roll. Säger folk att du på något sätt ska ändra på dig själv, gör det inte för deras skull. Gör det för din egen skull. Be proud, be you. Det tar tid, men det är värt att kämpa. Du är vacker för du är du. Låt INGEN trycka ner. Men viktigast av allt, tryck aldrig ner dig själv. 

Gillar

Kommentarer