Förbättra din studieteknik

Jag tror inte att någon finner timmar av pluggande som något kul eller underhållande. Oftast lyckas man prioritera annat före plugget för att - ja, det är roligare. Dessvärre är studerande något man måste göra även hemma och därför har jag valt att dela med mig av mina bästa tips för en förbättrad studieteknik!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stäng av mobiltelefonen. Tro mig - det är bara ett störande moment. Jag brukar alltid lägga ifrån mig telefonen nu, vilket jag aldrig gjorde förut. Blev lätt distraherad av alla notiser som poppade upp och la omedvetet koncentrationen där istället.


Strukturera upp plugget. Det finns ingenting värre än att stressa med en uppgift. Se till att börja med den i tid och försök att dela upp arbetet. Ofta finner jag det tråkigt att sitta med samma uppgift i flera timmar, därför brukar jag ha ett mål för varje gång jag pluggar. Är det ett arbete jag ska göra väljer jag ut två eller tre punkter eller 5-10 mattetal som jag ska skriva klart innan jag får göra någonting annat.


Belöna dig själv. Ha alltid en liten belöning när du gjort klart det du ska studera. Det kan vara allt från att kolla mobilen till en liten paus på fem minuter eller kanske att äta något gott. Jag brukar använda mig utav kaffe. Då dricker jag några klunkar då och då som belöning samtidigt som det piggar upp huvudet en aning!


Våga fråga om hjälp! Många tycker det här med hjälp är töntigt (helt omedvetet) och vill gärna visa att de kan klara av saker själva. Tänk inte så. Fråga så mycket du kan och så fort du undrar något. Hellre för många frågor än för få!


Börja i tid. Ingenting slår känslan av att ha skrivit klart en uppsats eller ett arbete med deadline i god tid. Börja med arbetet direkt och försök jobba så mycket som möjligt på det. Att börja med något sista veckan är otroligt dumt och fruktansvärt stressframkallande!


Hitta ett ställe som fungerar. Personligen fungerar hemma sådär. För att verkligen få saker gjort fungerar läxhjälper bättre. T ex när jag och @klarahelena åkte iväg till Chalmers för att plugga matte. Där satt vi i nästan tre timmar och pluggade koncentrerat 95% av tiden och ibland stannar vi även kvar i skolan. För mig är det enklare att ha ett ställe där jag vet att jag kommer plugga. På läxhjälpsstunder har man gått dit för att plugga och för mig blir det enklare att hålla fokus då.


Skaffa dig en kalender eller schema av något slag. Tro mig, det hjälper. När jag skriver upp något på mitt veckoschema är det för mig spikade planer. Alltså kan ingenting flyttas på och jag har en plan för hur jag ska lägga upp mitt skolarbete! Där kan man även skriva upp läxor, inlämningar och prov för att hålla bättre koll.


Plugga trettio minuter varje dag. Låter jobbigt men så effektivt! Om ni inte redan visste det så orkar inte hjärnan koncentrera sig mer än trettio minuter i taget, alltså är inte timlånga pluggstunder effektiva för fem öre. Pluggar du dessutom lite varje dag kommer du ihåg mer och får tid över till annat, samt att du antagligen kommer börja med dina saker i tid. Det gjorde i alla fall jag.

I pauserna kan man bland annat ta oseriösa bilder och skratta åt sig själv ;)

Gillar