Hur du undviker söndagsångest

Söndagsångest är vanligt förekommande bland alla. Efter ett par dagar vilande ska man tillbaka till skolan eller jobbet och måndagar, som är kända för att vara tuffa, lockar inte särskilt mycket. Idag vill jag tipsa er om hur ni undviker söndagsångest när den kommer krypandes.

MEN FÖRST, vill jag reda ut vad söndagsångest egentligen är.

Ångest brukar definieras som ett sinnestillstånd som skildras av en stark rädsla, nervositet eller oro. Söndagsångest hänger ofta ihop med att man inte känner att helgen gått åt till rätt saker. Det kan ha varit att man valde att festa istället för att ta det lugnt, eller vice versa, eller att man inte hunnit med allting man planerat.

Söndagsångest hänger också ihop med att man inte tycker om eller är nöjd med det man ägna veckodagar om. Det kan t ex handla om att man inte trivs med sina arbetsuppgifter, sin arbetsplats eller att skolan känns otrygg. Söndagsångest har alltså alltid en baktanke när den kommer smygandes.

» Starta eller avsluta dagen med en promenad - eller varför inte båda två? Det är vetenskapligt bevisat att träning har en antidepresiv effekt, detta genom endorfiner som frigörs när kroppen får slita. Att träna på gym är också ett bra alternativ.

» Håll dig borta från sådant som späder på ångesten. Alkohol brukar vara en stor ångestframkallande faktor. Om exempelvis en speciell film, ett specifikt ställe eller en maträtt framkallar ångest - håll dig borta! Gör istället sådant som du vet bådar gott för kroppen och sinnet.

» Var produktiv! Hänger lite ihop med punkterna ovanför. Ligg inte i sängen hela dagen fram serier eller filmer. Ut och gör saker istället! Ring en kompis och gå på museum, ta en promenad med mamma eller plugga inför provet som stressar upp dig.

» Vila upp dig på söndagen. Tappa upp ett varmt bad och njut. Sätt på en ansiktsmask och smörj in kroppen så att den blir len och återfuktad. Ät god mat och njut av livet. Då är du produktiv på ett annat sätt än på punkten ovanför, samtidigt om du ger dig själv tid att bara vara. Egentid är superviktigt!

» Klipp navelsträngen till alla personer som inte påverkar dig positivt. Negativitet är en dominant känslan och därför har vi människor lätt för att tänka negativt. Det är dock skillnad på att vara negativa som människa och vara negativ i stunden. Bort med allting som påverkar dig negativt och som bidrar till din ångest!

  • Postad i: posted_inTips

Gillar

Kommentarer

Viktor Högnäs,
Men, vilket bra inlägg 😊 Detta skrev du bra 😊
www.nouw.com/viktorhognas