Isabel Kensson: Tips på hur man kommer igång med träningen ★

Hej på er fina ni, det är Isabel som bloggar på nouw.com/isabelkensson (länk). Minns ni att jag publicerade ett inlägg på Ellens blogg för några veckor sedan? HÄR kan ni läsa det. Nu är det iallafall äntligen dags att fullfölja detta fina samarbete! ★ Vad är det jag ska göra då? Jo, som jag berättade i introduceringsinlägget brinner jag väldigt mycket för att inspirera andra, och eftersom träning är något jag skriver väldigt mycket om tänkte jag idag inspirera er kring just träning. Hur gör man för att komma igång? Hur finner man glädjen i träning? Varför är det ett ångestmoment för många?

Jag älskar att träna och jag är så lycklig över att det har blivit ett så stort intresse för mig. Dock har det inte alltid varit självklart för mig att träna och känna den där lyckan när jag står där på gymmet och svettas, och det är precis därför jag gör det här inlägget. Jag vet att det inte alls är självklart att gilla träning , men efter det här inlägget hoppas jag att ni känner er lite mer peppad på att ta hand om er själva, er kropp och att träna för att må bra, för det är precis vad det handlar om. Att må bra.

Vi vet att om vi tränar styrketräning blir vi starkare, av konditionsträning får vi bättre kondition och av att träna rörlighet blir vi smidigare. Vi blir bättre på det vi tränar. Jag vet att Ellen dansar, så såklart att hon blir bra på att dansa då! Jag tränar styrketräning, så såklart att jag blir bra på det då! Vi har också hört att man mår bättre psykiskt av att träna, och det är faktiskt sant. Samma gäller den där känslan som vi får direkt efter ett svettigt styrkepass eller en springrunda, den finns också. Jag ska berätta mer om den där fascinerande känslan.

När vi tränar frisätter hjärnan fyra ämnen; serotonin, dopamin, noradrenalin och endorfin. Serotonin ger oss en känsla av lugn och tillfredsställelse. Av dopamin känner vi den här "belöningskänslan", noradrenalin får oss att känna oss pigga och endorfiner dämpar smärta och ökar välbefinnandet. Det är utsöndringen av dessa fyra ämnen som gör att vi mår så bra direkt efter ett träningspass. Redan 5-10 minuter efter ett avslutat pass kommer den här effekten och den håller i sig i flera timmar efter, oavsett om man har tränat tidigare eller inte.

Det är den här fantastiska känslan som många vill komma åt och det förstår jag. Jag tränar varje dag innan skolan och det är just för att jag mår så himla bra av att träna på morgonen. Energin håller i sig under hela förmiddagen och det är världens bästa kickstart. Dessutom känner man sig så himla duktig också, vilket är en väldigt trevlig känsla. Av att träna har jag stärkt mig självförtroende något enormt och jag mår så himla mycket bättre de perioder jag får in min träning jämfört med de veckor jag ex. inte har möjligheten att träna.

Sätt inte upp för höga krav på dig själv och din träning. Man känner igen de där nyårslöftena om att börja träna, man går in med inställningen om att träna varje dag, springa milen inom en vecka och utesluta sockret helt för att "det är så man får resultat". Stopp. Nej. Det där håller i några dagar och sedan får du istället en moteffekt och vill aldrig träna igen. Känner ni igen er? Det handlar om att sätta upp rimliga mål. Sätt upp ett mål om att träna 2 gånger i veckan och försök att verkligen hålla det. Jag lovar, det är så värt det. Vi MÅR bättre av att träna, så är det bara, men det räcker med att träna något du inte tycker är kul eller sätta för stora krav på dig själv för att träningen ska bli ett ångestmoment, och det vill vi inte. Känner du sedan för att träna fler än två pass i veckan så är det bara något positivt, men tänk på att inte ta på dig för mycket i början. Vi alla börjar någonstans, och när det kommer till träning är det många som försöker att börja sin resa på det 5:e steget istället för det första. Men det är ett för stort steg. Börja på steg ett och ta det därifrån.

Något annat som är så himla viktigt är att träna det du tycker är kul. Avskyr du att springa ska du inte göra det, för då kommer du aldrig att hitta motivationen till att hålla det. Du kommer vara ute på max två springrundor av rent ut sagt tvång och sedan kommer ångesten som bakslag direkt du tänker på att du måste springa igen. Nej. Vad tycker du är roligt? Älskar du att dansa? Har du alltid tyckt om att cykla? Träna i grupp? Boxas? Det viktigaste är att du hittar en träningsform som passar dig och ditt liv, annars kommer du aldrig att hitta motivationen till att träna.

Vi mår bra av träning. Det gäller bara att hitta en balans mellan träning och allt annat här i livet. Att få in träningen i vardagen är inte lätt, det vet jag, och det är det som är den stora utmaningen för många. Men vi alla måste börja någonstans för att komma någonstans. Har du en dröm om att må så bra som möjligt varje dag så går det inte bara att sitta i soffan och tänka på att du vill må bra, sätt igång och gör något åt det.

Jag har en utmaning till er alla, och det är att fundera på vad som får er att verkligen må bra. Oavsett om det har med träning att göra eller inte. Det är så viktigt att vi inte försvinner in i vardagen utan att reflektera på vad vi faktiskt mår bra av, därför vill jag att ni tar en minut åt att tänka på det här. Vad mår DU bra av?

Min blogg hittar ni HÄR.

Gillar

Kommentarer

LoveByMalin
LoveByMalin,

Sånt härligt inlägg 😊

nouw.com/lovebymalin