Reflektion över livet

Under en ganska lång period har jag reflekterat över vem jag är, hur jag utvecklats och varför jag utvecklats som jag gjort. Jag har märkt en förändring hos mig själv, en förändring jag bara kunnat drömma om för något år sedan. Den gamla Ellen var en osäker tjej med relativt dåligt självförtroende. Det var sällan hon stod upp för saker och oftast satt hon tyst när diskussioner pågick. Vem ville höra mig på liksom? Alla skulle bara tycka att jag var jobbig ändå. Den gamla Ellen var rädd för vad folk skulle tycka om henne. Hon var alldeles för inne i idealen och normerna och andra åsikter var mer värdefulla än hennes egna.

Det hela ändrade sig när jag och mitt ex gjorde slut. Innan vi blev tillsammans var jag ganska liten som person och extremt osäker. Sedan träffade jag honom och helt plötsligt glömde jag av hur jag mådde och hur jag kände. Allting kretsade runt honom och allt mitt fokus låg runt just honom, men det är klart. Det är det kärlek gör med en. När vi sedan gjorde slut spräcktes kärlekens bubbla och där befann jag mig igen. I osäkerhetens hörn. Det gick ett par månader av sorg och dåligt självförtroende innan jag upptäckte att livet inte var värt att leva om man bara gick runt och nervärderade sig själv. Jag var tvungen att göra något åt saken.

Egentligen vet jag inte riktigt vad som hände. Helt plötsligt var alla hjärnspöken och det dåliga självförtroendet borta och den nya Ellen växte fram. Det jag tror hände var att jag bestämde mig. Jag bestämde mig för att må bra och jag bestämde mig att sträva mot den personen jag ville vara. Allting går om man bara bestämmer sig för det och vill (!!!). Det som ändrades först var min syn på mig själv. Nu var jag vacker, bra och tillräcklig istället för ful, otillräcklig och dålig. Idag jämfört med ett år sedan är en stor skillnad. Idag vet jag om att jag är vacker och jag vet om att jag är lika bra som alla andra. Jag har accepterat den jag är och hur jag ser ut. Mina åsikter är de enda som räknas.

Trots min dipp är jag glad att den varit där. Att se mig själv göra den resan jag gjort är helt obeskrivligt. Den nya Ellen är en självsäker tjej som står upp för sig själv och sina åsikter, skiter i om andra kritiserar och låter ingenting komma i vägen för det hon vill. I dagens samhälle är det lätt att ramla in i facket av otillräcklighet, men med styrkan och viljan går det att komma loss. Man får kämpa för det man vill, ingenting kommer per automatik. Hade jag inte haft min känsla av misslyckande och otillräcklighet hade jag inte kunnat stå här idag och berätta om min resa. Allting hänger ihop och man får försöka se det positiva i allt. Nu ser jag bara mig själv bli bättre och bättre. Jag tänker inte gå tillbaka den jag var innan, även fast det finns dagar då jag bara vill ligga i sängen och gråta. Då glädjer mig tanken att det inte bara är jag som har mina dippar. Jag är tacksam för allting som hänt mig under livets gång. Varje del, positiv som negativ, har format mig till den starka person jag är idag.

Jag tror att alla behöver en period av osäkerhet i livet. Det är då man börjar reflektera över hur man vill vara. Man börjar experimentera med klädstilar och hårfrisyrer. Efter en periods velande kommer man tillslut komma till punkten då man trivs, och det är då man har hittat sig själv. Det är inte meningen att man som ung ska veta precis hur framtiden ser ut. Som ung ska man experimentera och testa sig fram till det man trivs med. Det är okej att inte känna sig tillräcklig ibland och det är okej att vara osäker, men man får inte låta det ta över. Ta dig tiden att försöka hitta den du vill vara, men tappa inte bort glädjen på vägen.

Kom ihåg att vara snälla mot varandra och mot er själva. Även fast det jobbigt just nu kommer det bli bättre om ni kämpar. Allting sitter i huvudet och ni kan kontrollera det om ni har viljan med er.

Gillar