Skolan ger mig ångest

Idag är det söndag, lovet är slut och jag har ångest. Imorgon börjar skolan igen och ingenting känns bra. Det ska bli underbart att få träffa klassen igen, komma tillbaka till de normala rutinerna. Det ska bli kul, nästan lite skönt. Men jag har ångest. Ångest för att jag vet hur mycket press som kommer sättas nu. Hur mycket felplanering lärarna kommer göra och hur intensiva veckorna kommer vara.

Det handlar inte om att klaga eller vara lat, det handlar om en ångest som gör att man ifrågasätter om det ens är värt att gå upp på morgonen. En ångest som förvärrar stressen man redan går och bär på. Stressen som får än att känna sig tio gånger värre än vad man innan kände. Det handlar om att ständigt ha huvudvärk, och att ständigt vara på sin bristningspunkt. Minsta lilla felsteg gör att tårarna forsar ner för kinderna. Skolan som en gång var rolig har istället bytts ut till något man hellre undviker. Man går dit för att man måste, inte för att man vill.

Kanske är det för att man vuxit upp, man vet att slutet är nära. Man längtar. Kanske är det för att man nu börjar ifrågasätta det man lär sig. Fokuset på lektionsmaterialet läggs på helt fel saker. Man snackar inte om det som är aktuellt idag så som jämställdhet eller världskatastrofer, sådant som den yngre generationen kommer ha stor påverkan på. Istället snackar man nordisk mytologi i två månader. En liten överdrift, men ni förstår poängen. På nyheterna snackas det om att PISA resultatet gått ner i Sverige och min motfråga är väl då ganska simpel - undra varför? Jag kan inte minnas senaste gången vi snackade grammatik i skolan till exempel. Det är tråkigt att vi som elever får ta skiten, när det i grund och botten inte ligger i våra händer. Varför ifrågasätts vi elever för vår kunskap (eller okunskap) och anses lata? Varför ifrågasätts inte hela lärosystemet?

Jag har ångest för att skolan gör att jag på skoltid sitter och är provocerad över många delar av det jag lär mig, speciellt när jag vet att det inte kommer gynna mig när nationella proven startar i maj och vi har gått igenom häften av det som frågas efter. Jag har ångest över skolan för att jag som elev alltid kommer gå under fördomarna lat och oansvarig. Jag har ångest över skolan för att hela systemet inte fungerar, det är alldeles för mycket för bara en människa att klara av. Att känna så gör inte mig till lat eller oansvarig, det gör mig till människa.

Gillar

Kommentarer

majabark
majabark,
Ta hand om dig fina du
nouw.com/majabark